Истраживачки задаци за тумачење Софоклове Антигоне

 

Припремите се за час обраде античке трагедије водећи се понуђеним истраживачким задацима које је за вас припремила Јелена Гребовић.

  1. Како сте се осећали у свету трагедије Антигона? Шта вам се посебно допало у њој? Шта је на вас оставило најјачи утисак? Зашто?
  2. У вашим читанкама поред текста саме трагедије, приложен је и текст о догађајима који су повод за Антигонину борбу. Прочитајте га и изнесите своје утиске поводом тога. Размислите због чега је дошло до разилажења између Антигоне и Креонта. Како размишља Антигона, а како Креонт?
  3. Антигона сахрањује брата Полиника и поред Креонтове строге забране, чиме изазива његов гнев. Чије законе она поштује? Зашто не прихвата Креонтов закон?
  4. Исмена одбија да сахрани брата, зашто? Шта је одбија? Наводи да ће послушати власт, како Антигона реагује на Исменине речи?
  5. Каква је Креонтова владавина? Како хор реагује на Креонтову одлуку о забрани сахрањивања?
  6. Обратите пажњу на стражарев извештај поводом хватања Антигоне. Да ли се том приликом догодило нешто необично? Пронађите поређења које стражар приписује Антигони. Какве су његове реакције поводом њеног чина, а како мора да поступа?
  7. Протумачи разговор у трећем чину између Антигоне и Креонта, зашто она толико жарко жели да сахрани брата? Подсетите се народне књижевности и сахрана у православном свету – душа не може отићи Богу уколико се не сахрани уз опело и обреде, упоредите Антигонину жељу са данашњом традицијом. Шта означава њена реченица – „За љубав, не за мржњу, ја сам рођена!“
  8. Протумачите Креонтов одговор Исмени кад она помене љубав Хемона и Антигоне – „За орање и других њива има.“
  9. Протумачите разговор Креонта и Хемона – народ (полис) не мисли као Креонт, разговор прелази у свађу, зашто? Шта пророк Тиресија саветује Креонту и зашто? Како се Креонт понаша према Тиресији, како третира његове савете?
  10. Протумачите Креонтове речи, како се он понаша пошто је увидео да је погрешио, шта жели? Шта потврђује, да ли божју правду треба реметити?

Постави коментар